Jezelf zijn, wanneer hebben we dit verleerd?

Be yourself, be authentic!  Een nieuwe rage, die simpel lijkt maar in wezen een hele uitdaging vormt  Er is niets zo gemakkelijk als uw authentieke zelf op te geven!  Er wordt een hoop geld uitgegeven aan middeltjes om die authentieke zelf te corrigeren, vernieuwen, verjongen, assertiever of dynamischer te maken.    ‘Oei we worden ouder’ en we doen er alles aan om die rimpeltjes weg te werken. “Als ik daarvoor wat diep in mijn buidel moet tasten dan is dat maar zo’.  ‘Ik heb maar een gewone job, waar ik liever niet teveel over vertel want dat maakt me minder belangrijk”.  We zijn experts in het camoufleren van onszelf en dat camouflagewezen te laten doorgaan voor onszelf!  Uzelf leren zijn en aanvaarden, fier zijn op wie u bent, dat doen we minder gemakkelijk !

Als ik rondom mij kijk, merk ik dat velen het er moeilijk mee hebben.  Alleen realiseren we het ons niet steeds.  Kunnen we eigenlijk wel onszelf zijn?  U kunt denken van wel maar u tegelijk ook aanpassen aan de verwachtingen van anderen.  En dit is zo jammer want u ontzegt zich daar zoveel mee!  Maar in feite  kunnen we het ons niet kwalijk nemen.  We worden niet geacht onszelf te zijn of beter gezegd ons te aanvaarden.

Het begint al op school!  Als men goed in iets is, wordt dit als een vanzelfsprekendheid gezien.  Want we moeten werken aan datgene waar we niet goed in zijn.  Bovendien dienen we in elk vak even goed te zijn en leren we niet om ons te onderscheiden.  En dan worden we 18 jaar en ineens wordt ons gevraagd om een studiekeuze te maken.  Een keuze die ons leven en onze toekomst mee gaat bepalen.  En het liefst kiest men een studierichting die bij je past!  Maar wat past er bij ons?  Wie zijn we en wat kunnen we goed, waar ligt onze interesse? Die vraag dienden we ons voorheen niet te stellen!  Door wat laten we ons dan leiden?  Welke job geeft ons aanzien en met welke job verdienen we meer?

En dan beginnen we aan onze job met heel wat verwachtingen. Maar de bedrijven hebben ook verwachtingen en een pakket van  vereisten waar men als nieuwe werknemer het best aan voldoet.  En omdat we die job heel graag willen, passen we ons aan en doen we hetgeen wat van ons verwacht wordt.   Op zich is dat voor een stuk normaal.  De normen en noden van het bedrijf waar we voor werken, zijn ook van belang.  Maar de vraag is of we ons wel goed voelen in onze job en er voldoening uit halen.  Past deze job bij ons, matcht het bedrijf met ons?  Soms lijkt dat van ondergeschikt belang te zijn.   We hebben een job, we verdienen goed onze boterham en kunnen ons ineens van alles permitteren!  Waarover zouden we dan klagen?   En uiteindelijk wordt ons toch de mogelijkheid aangeboden om aan onze zwakke punten te werken.  We mogen verschillende dure opleidingen volgen om onszelf te verbeteren.  Zo leren we weer ons authentieke zelf voor een stuk naar de achtergrond te duwen.

Hoe is het zover kunnen komen?   Wat ik rondom me zag, intrigeerde me en ik wou er het fijne van weten.  Waarom hebben zoveel mensen moeite om zichzelf te aanvaarden.   Dit inzicht wil ik graag met u delen.

  • Uit onderzoek blijkt dat we biologisch geprogrammeerd zijn om ons te focussen op het negatieve. Die aandachtspunten worden uitvergroot om ze nadien te verbeteren. Heel die negatief getinte informatie verwerken we ook beter dan positieve. Hetgeen we goed kunnen, wordt geminimaliseerd .
  • Vertrouwen hebben in je eigen kunnen, is vaak voorwaardelijk. Als je een goed lopende carrière hebt, een groot huis, dure auto en merkkledij, er goed uitziet, maar ook intelligent bent en over veel expertise beschikt, dan heeft u het voor de maatschappij gemaakt. Beantwoordt u niet aan die “opgelegde normen”, dan kan dat een serieuze invloed hebben op uw zelfvertrouwen. Velen hebben het gevoel dat als ze deze zaken niet hebben, ze minder waard zijn.
  • We streven heel vaak de goedkeuring van anderen na. Maar als u voortdurend bewust en onbewust bezig bent om anderen te behagen en tevreden te stellen , dan is het nog moeilijker om uzelf te zijn. U geeft anderen dan de ruimte om te bepalen wie u moet zijn en wat  u moet doen. Uitgesloten worden of er niet bij horen is een grote angst en aanvaard worden is dan het ultieme doel.  Sociale media is hier een mooi voorbeeld van.   Men krijgt er steeds de indruk dat anderen beter zijn in iets of iets hebben wat men zelf niet heeft.  Dit brengt ons bij het volgend punt.
  • We vergelijken ons gemakkelijk met anderen en meten ons vaak aan de besten. Uzelf zijn is dan niet aan de orde.   U krijgt het gevoel dat u tekortschiet wat u belet om iets te doen.  Waarom zou u, want de anderen zijn toch beter, mooier, slimmer,…    We zijn allemaal experts in het vergelijken van onze negatieve punten met de positieve punten van iemand anders.  En zo winnen we nooit.  Het constant blootgesteld worden aan successen van anderen helpt hierbij niet. Zoals ondermeer in de sportwereld. Voetballers, wielrenners, tennisspelers verdienen hopen geld en als we goed willen zijn in deze sporten is hun prestatie de norm.  Als we niet tot dergelijke resultaten komen,  zijn we niet goed in iets.  Het zou een meer eerlijke vergelijking zijn als we zowel negatieve als positieve punten  in de vergelijking zou opnemen.

 

Waar zijn we mee bezig? Als bedrijfspsychologe zie ik al jaren dat we onze innerlijke rijkdom begraven.  Zonde!!!  Want in ieder van ons zit iets unieks.  En die verscheidenheid kan ons dagelijks bestaan kleuren. Vele van mijn klanten kampen met burnouts, depressies, zijn ongelukkig in hun job en zitten vast in hun leven. Ik help hen de code van hun innerlijke schat te kraken en zichzelf te aanvaarden en zich te tonen zoals ze zijn, met al hun sterktes en hun zwaktes. Ze zijn opgehouden om nog meer negatieve energie te steken in zichzelf te verstoppen. Dit helpt hen om hun authentieke zelf te worden.

Wilt u zelf ook graag meer informatie?
Dan kunt u me contacteren :

2 reacties op “Jezelf zijn, wanneer hebben we dit verleerd?”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Shopping Cart