Het werk, het doet wat met je!

adult-2449725_960_720

‘Werken’,  het neemt het merendeel van je leven in beslag.  Het vormt je, het kan je onderuithalen of juist ophemelen. Het geeft je energie of zorgt ervoor dat je zelfs met een vitaminekuur de dag niet door komt. Het bepaalt hoe je je voelt, gedraagt en ook hoe je over jezelf denkt.  Het heeft m.a.w. een heel belangrijke invloed op je leven.

Ik heb dit aan de lijve ondervonden.  Door verschillende herstructureringen kwam ik in een functie terecht, die niet matchte met mijn competenties en interesses of moest ik het bedrijf verlaten. Dat had géén goede invloed op mijn zelfvertrouwen.  Ik ging mezelf in vraag stellen en twijfelen en dat had onmiskenbaar een invloed op de relatie met anderen.    We willen allemaal het beste van onszelf geven en onze job goed doen.  Maar hoeveel bepalen we zelf en welk aandeel ligt al grotendeels vast en wordt ingevuld door anderen.  Als het werk zo’n belangrijk onderdeel van je leven vormt, is het even belangrijk dat je een functie hebt waarin je jezelf goed voelt en die wel degelijk energie geeft.  Dit maakt je leven zoveel aangenamer.

Bedenk maar eens hoeveel invloed het werk heeft op jou.  Waar duwt het je vooruit en waar belemmert het je?  Je hebt het recht om zelf te bepalen welke invloed het werk op jouw leven heeft. Daarom wil ik je graag wat tips geven.   Waar kan je op letten voor je in een nieuwe functie stapt en wat kan je helpen om een job die niet goed aanvoelt, positief om te buigen.

 1. Als je op zoek bent naar een nieuwe job.

Maak eerst eens je persoonlijke profiel:

 • Wie ben je?
 • Welk soort werk geeft je voldoening?
 • Welke zijn je competenties, je sterke punten?
 • Wat bezorgt je stress en probeer je best te vermijden?
 • In welke soort werkomgeving functioneer je het beste?

Maak aan de hand van de antwoorden je profiel op en ga dan op zoek naar een match via de vacatures.  Welke job past goed bij je en welk bedrijf of organisatie sluit aan bij je eigen waarden?

 1. Bij het sollicitatiegesprek.

Als je a.d.h.v. de vacature niet duidelijk weet of er een goede match is, aarzel dan niet  om dit te gaan bevragen.

 • Als je open communicatie en een goede samenwerking belangrijk vindt, kan je vragen of er voldoende werkoverleg is.
 • Als je houdt van structuur en duidelijkheid kan je bijv. vragen naar regels en procedures.
 • Als je nood hebt aan je eigen bureau omdat je wat concentratieproblemen hebt of moeite hebt met teveel prikkels, vraag dan of ze bijv. in landschapsbureaus werken.
 1. Tijdens de uitoefening van de job.

Als je je niet goed voelt in je job kan dit wijzen op heel wat factoren.

 • Jouw waarden en die van het bedrijf matchen niet.
 • Je zit niet op de juiste plaats.
 • Je werk geeft je geen voldoening en zorgt ervoor dat je je sleept naar het werk en moe terug thuis komt.

Maar het belangrijkste is dat je er niet bij blijft zitten. Voor dit probleem is er een oplossing:

 • Bespreek dit met je leidinggevende of een andere vertrouwenspersoon op het werk. En geef de moed niet op.
 • Om tot de juiste inzichten te komen kan je eventueel loopbaanbegeleiding overwegen.  Als je weet wat soort job bij je past en je goed doet voelen is het makkelijker om te weten wat je moet zoeken.  En daarvoor moet je niet steeds veranderen van bedrijf.  Je kan misschien ook eens informeren over een job op een andere dienst.  Als je dan toch op zoek dient te gaan naar een andere job is het goed dat je vertrekt van je competenties, vaardigheden en interesses en erover waakt dat je jezelf kan zijn.
 1. Draag zorg voor jezelf.

Werken is belangrijk.  Het zorgt voor een inkomen waardoor je zaken kunt kopen of het geeft zin aan je leven.  Maar er dient een goede balans te zijn tussen wat jezelf wilt en kunt bieden en wat het werk vereist.  Bepaal deze grens duidelijk voor jezelf.  Het is een kwestie van geven en nemen.  Zowel het werk als jezelf is er niet bij  gebaat als je je eigen grens steeds overschrijdt.  Dat geven de cijfers over burn-out duidelijk weer.  Je kan niet meer dan je best doen en als je jezelf achterna holt of  steeds een tandje moet bijsteken dan is dit een signaal dat je je grens verlegt i.p.v. ze juist te bewaken.

Ik ben begaan met het ‘welbeing’ van vele werknemers en werkgevers.  Als psycholoog en loopbaanbegeleider help ik voortdurend mensen met hun zoektocht naar een geschikte job en begeleid ik ze om meer energie en voldoening te halen uit hun huidige functie.   Hiervoor kan je beroep doen op loopbaancheques waarbij je slechts 40 euro betaalt voor 4 uren begeleiding.  Ik maak altijd waar wat ik beloof en boek resultaten.  Voor minder ga ik niet !   Dit kan je in de getuigenissen van de mensen die ik al begeleid heb, lezen.  Je vindt ze op mijn website: www.i-matter.be

Je kan me contacteren op gsm: 0476/527253 of mail:  ilona@i-matter.be

Ik kijk ernaar uit om een geweldige smile op jouw gezicht te toveren.

Shopping Cart