Zoektocht naar jezelf. Sleutel tot succes!

cof

Vakantie.  Het doet je nadenken en reflecteren over je leven, je werk.

In de mooie natuur van La Palma kwam ik tot rust en tot mezelf. Het bracht me op ideeën voor een nieuwe blog.

Ik merk hoe langer hoe meer dat ‘jezelf zijn’ bijzonder moeilijk is.  Ik wist dit al maar word er keer op keer opnieuw mee geconfronteerd.  Op het werk, in je privé en zelfs op vakantie! Je past je aan, aan anderen hun noden, behoeften en verwachtingen. En vaak onbewust. Is wat we doen datgene wat wij willen of is het omdat anderen dit van ons verwachten? Ik merk dat bij mezelf maar ook bij de mensen die ik begeleid via loopbaanbegeleiding. We passen ons aan, stellen ons flexibel op.  Op veel plaatsen zowel privé als werk wordt er van ons verwacht dat we flexibel zijn, dat we ons aanpassen aan nieuwste ontwikkelingen, aan de snelheid waarmee alles door het leven raast, aan de belangen van anderen,…  Men staat er niet bij stil, men doet dit en ondergaat omdat men ervan uitgaat dat het anders nadelig is voor zichzelf.  Is dat zo?

Als ik aan mensen vraag wie ze zijn en wat ze willen, is dat moeilijk om te beantwoorden. Zelfs als ze het weten is dat niet zuiver. Het is gekleurd, gekneed en gevormd. En ja we hebben anderen nodig want we kunnen ervan leren en ze kunnen ons gelukkig maken.   Maar verlies hierbij jezelf niet uit het oog.                                          We staan niet zo gemakkelijk stil bij onszelf. Tot er iets verandert. Men verliest zijn werk, wordt ziek of een relatie eindigt. Dan komen meestal de vragen ‘wie ben ik’, ‘wat wil ik’ en wat moet veranderen? Toch vindt men er niet dadelijk een antwoord op. Ik wil hier niet zeggen dat je alleen maar moet bezig zijn met jezelf en niets meer aantrekken van anderen.  Want dat lukt niet.  Ik wil aantonen dat je een goede match moet zoeken tussen wie je bent, wat je kan en de omgeving waarin je vertoeft en werkt en met mensen rondom je zodat je meer jezelf kan zijn.  Als je je teveel moet aanpassen en het gevoel hebt dat je je eigen niet kan zijn, zit je in een verkeerde werkomgeving of functie.  Toch, om een goede match te hebben, dien je eerst op zoek te gaan naar jezelf.
Hiertoe  enkele tips:

  1. Ga eens na wat je gelukkig maakt. Het kan je familie en vrienden zijn, goede resultaten op het werk, een glimlach van mensen,…Ga dan eens na of het jezelf is of anderen die je gelukkig maken?  Kan je fier zijn op jezelf of geloof je het pas als anderen je een compliment geven?  Zoek eens een vb. van iets wat je deed en waar je fier op was. Dat is jouw prestatie en jij hebt dat gedaan! Dat verdient een pluim.
  2. Ga eens na wat er zou gebeuren als je niet meer zou handelen naar de verwachtingen van anderen?  Jij blijft hetzelfde als persoon met je capaciteiten, je sterktes en zwaktes. Laat anderen dit niet voor jouw invullen maar ga er zelf naar op zoek.
  3. Als het moeilijk is om te weten wie je bent en wat je kan, beeld jezelf dan eens in wat je zou doen als je alleen zou stranden op een onbewoond eiland. Wat zou je doen en wat niet? Hoe zou je overleven? Welke vaardigheden en capaciteiten zou je benutten. In crisissituaties komt je ware ik meestal naar boven. Je kan ook steeds een bestaande crisissituatie voor ogen houden. Wat deed je in deze situatie?  Hoe loste je het op.  Hoe ging je met deze situatie om?  Wat lukte niet?
  4. Ga eens na wat je nodig hebt om tot jezelf te komen. Bij mij doet de natuur wonderen. Door zijn schoonheid, zijn rust leer ik dingen relativeren en in perspectief te plaatsen. Wat heb jij nodig om de stap naar jezelf te zetten?
  5. Zoek het niet te ver! Het zit vaak in kleine dingen. Als je een glimlach op anderen hun gezicht kunt toveren ben je ofwel empathisch of heb je een goed gevoel voor humor. Maak je mooie dingen voor anderen ben je waarschijnlijk creatief en handig. Het zijn de kleine dingen die zorgen voor groots gebaar, zowel voor jou als voor anderen.

 

Zo dit waren enkele tips. Probeer ze eens en experimenteer. Veel succes ermee.
Je mag me steeds laten weten hoe het verliep en wat er met je gebeurde. Ik kijk al enorm uit naar je verhaal.

Ik ben begaan met het ‘well being’ van vele werknemers en werkgevers.  Als psycholoog en loopbaanbegeleider help ik voortdurend mensen met hun zoektocht naar een geschikte job/bedrijf.  Ik begeleid ze tevens om meer energie en voldoening te halen uit hun huidige functie.

Hiervoor kan je beroep doen op loopbaancheques waarbij je slechts 40 euro betaalt voor 4 uren begeleiding. Dus als je je niet goed voelt in je job, weinig werkplezier ervaart maar niet weet wie je bent, wat je kan en wat je wilt, aarzel dan niet om me te contacteren.

Ik begeleid je, op weg naar succes!

Je kan me contacteren op gsm: 0476/527253 of mail:  ilona@i-matter.be

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Shopping Cart