Waarom zou jij jezelf zijn?

toon uzelf

 

‘Het grootste privelege in het leven is te worden wie je bent’ C.G. Jung

 

Jezelf zijn, authentiek zijn,  het lijkt zo iets banaal.  Waarom ben je belangrijk?  Dit is voor velen een heel moeilijke vraag om te beantwoorden.  Er is namelijk altijd iets wat beter kan.  Je speciaal voelen, dat is zo moeilijk!  We worden maar al te vaak verondersteld te werken aan datgene wat niet goed is!  Dan gaan de anderen mij pas speciaal vinden.  Bovendien zijn we ook niet snel tevreden.  Maar als de focus blijft liggen op ‘het minder goede’ en ‘het te verbeteren’ zullen we moeite blijven hebben om onszelf te aanvaarden.

In plaats van jezelf voortdurend te veranderen kun je misschien eens afvragen hoe het zou voelen als je jezelf zou kunnen zijn.  M.a.w. wat levert het je op?  Waarom is het zoveel beter als je jezelf kan zijn, als je je kwaliteiten en sterktes ten volle kan inzetten?

Graag wil ik hierop een antwoord geven en de vele voordelen ervan eens opsommen:

  1. Bouwen aan zelfvertrouwen zorgt ervoor dat de liefde en goedkeuring die je bij een ander zoekt nu in jezelf aanwezig zijn. Je leert fier te zijn op jezelf wat je helpt om jezelf te tonen en naar buiten te komen.  Hierdoor krijgt je meer vertrouwen om dingen zelf aan te pakken waardoor je je minder zal gaan verschuilen achter anderen of excuses.   Het geeft je een gevoel meer grip te hebben op je werk en op je leven.
  2. Hoe meer je jezelf kunt aanvaarden hoe meer anderen je ook zullen respecteren. Velen zijn al sneller geneigd om zich aan anderen aan te passen en handelen naargelang hun verwachtingen.  Nu ik daag je uit eens iets te doen wat anderen niet van je verwachten.  Je gaat zien dat mensen je daardoor niet minder graag gaan zien, integendeel.  Ze krijgen meer respect voor je!  Probeer het maar eens.  Durf te experimenteren en voel wat er gebeurt.
  3. Door jezelf te zijn, voel je niet meer de druk om jezelf voor te doen als iemand anders. Je hoeft de schijn niet meer op te houden wat je een meer ontspannen gevoel geeft.
  4. Jezelf zijn leert je om gemakkelijker grenzen te stellen en om nee te zeggen. Door meer vertrouwen te krijgen, durft je gemakkelijker nee zeggen.  ‘Nee zeggen’ voor mensen die niet geloven in zichzelf staat synoniem voor ‘niet graag gezien worden door anderen’.  Maar door nee te zeggen durft je juist opkomen voor jezelf en je belangen en die zijn zeker zo belangrijk.  Door geen grenzen te stellen en altijd maar door te gaan, verg je heel wat energie van jezelf waarvoor je niets in de plaats krijgt.    Integendeel, het zorgt er uiteindelijk voor dat je je zowel lichamelijk als mentaal slecht gaat voelen.
  5. Meer zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je een eigen mening kunt formuleren en echte standpunten hebt. Hierdoor hoef je niet meer te denken dat de meningen van anderen meer waard zijn dan de jouwe.
  6. Als je niet weet wie je bent en wat je sterktes zijn, ben je erg vatbaar voor wat anderen van je vinden. Dus als anderen zeggen dat je niets kunt, ga je daar ook van uit waardoor je jezelf eerder zal gaan verbeteren.  Je sterktes kennen en deze ten volle benutten kan er bijv. voor zorgen dat je een job uitoefent dat je graag doet zodat je met volle goesting gaat werken.
  7. Je eigen sterktes en talenten meer durven benutten, leidt tot meer voldoening en ook tot meer motivatie. Als je meer gemotiveerd bent, kan je ook beter presteren.
  8. Hoe meer je van jezelf houdt, hoe meer liefde je aan anderen kunt geven.
  9. Als je jezelf niet bent, stoot je mensen, succes, dromen en hoop onbewust af. Het geloof in jezelf geeft je energie en hoop, laat je toe om terug te dromen en te gaan voor je eigen geluk zowel privé als op je werk.
  10. Door jezelf graag te zien en in jezelf te geloven, verdwijnt de angst van het ‘niet genoeg monster’. Het is wel goed zo, het is oké, ik ben tevreden, deze woorden krijg je nu gemakkelijker over je lippen.

Je ziet , er zijn zoveel mooie voordelen aan jezelf zijn.  Dus het enige wat me rest om te vragen is:

Wanneer begin je eraan?

Ik weet natuurlijk als geen ander dat het niet steeds simpel is om in jezelf te geloven.   Het is zo’n gewoonte geworden, gewoekerd in onszelf.  Maar het een kans geven is al een belangrijke eerste stap.  En dat ben je wel aan jezelf verschuldigd.

En ik neem je mee op pad.  Het pad wat je bewandelt, kan erg hobbelig worden. Maar dat is niet erg!  Uiteindelijk zal het je heel veel goede dingen opleveren.  Dat heb ik bij verschillende mensen gezien die ik begeleidde.  En daar doe ik het voor!

Let’s go for your happiness!

Wil je graag meer inzicht in je sterktes, talenten? Wil je leren om in jezelf te geloven en op te komen voor jezelf zodat je meer energie krijgt en meer succes ervaart in datgene wat je onderneemt?

Aarzel niet om me te contacteren!

Dit kan via mijn e-mail: ilona@i-matter.be

Of via mijn GSM: 0476/52.72.53

Shopping Cart