Wat kan je nu in godsnaam leren van tegenslagen?

Deze gedachte sluipen in je brein als je weer eens voor de zoveelste keer geconfronteerd wordt met die tegenslag.  Je hebt de job niet of je verliest je job, je wordt ziek, je verliest iemand dierbaar, je hebt financiële problemen, je hebt ruzie met iemand,…

Als het negatieve blijft voortduren, is het moeilijk om de moed niet te verliezen.  Je zou het liefst willen opgeven of je weet gewoonweg niet meer wat te doen.  Wat je ook doet, het leidt precies tot niets. 

Terwijl ik dit schrijf, krabbel ik terug uit een minder goede periode.  Professioneel is het, in deze onzekere tijden, voor velen een ware struggel.  Niet weten of je je job gaat behouden, niet weten of je de eindjes aan elkaar kan knopen, niet weten of je je eigen zaak kunt blijven houden, niet weten wat de toekomst gaat brengen.  Hoe moet het nu verder?

Ik word ook regelmatig geconfronteerd met tegenslagen en moeilijkheden. 

TOCH heb ik geleerd om er mee om te kunnen gaan.  Het is een kwestie van zorgen voor jezelf, iets waar ik niet zo goed in ben.  Maar ik kon niet meer toelaten dat het mij onderuit haalde. 

En dat kwam niet vanzelf!!  Na de zoveelste tegenslag en moeilijkheid had ik er genoeg van.  Dus ging ik op zoek naar oplossingen wat kon werken voor mij.  Ik geloof nl. niet in het eeuwige optimisme: als je maar positief denkt, wordt alles beter.  Nee, dat werkt niet voor mij.  Alé, dat dacht ik alleszins.  Tot ik een boek begon te lezen over de werking van het brein.  Het is niet zo simpel dat als je positief denkt, alles beter wordt.  Maar door de focus te verleggen van het negatieve naar het positieve, zie je alles in een ander daglicht.  Het gevoel wat je dan krijgt,  geeft je terug hoop en energie en helpt je om niet op te geven.

Ik las meerdere boeken over omgaan met tegenslagen en veerkracht.  In eerste instantie om mezelf verder te helpen.   Maar gaandeweg werd het me steeds duidelijker dat ik hiermee zovele anderen kon helpen.  En mensen helpen en zorg dragen voor anderen is nu eenmaal wat ik steeds doe en wat me drijft.

Mijn eigen ervaring naast de kennis uit de boeken bundelde ik in een syllabus en ik maakte er een videoreeks over.  15 video’s over terugveren na moeilijkheden en tegenslagen.  Het leert je hoe je je brein kan inschakelen als je bondgenoot, wat je kan doen om jezelf als geweldig te zien en het belangrijkste hoe je jezelf niet verliest in deze miserie.

Je vindt het allemaal terug via deze link:

Maar laat ik een korte samenvatting geven zodat je een overzicht hebt van de inhoud ervan.

De werking van het brein:

In de eerste module leer je hoe je je innerlijke krachten kan ontwikkelen en gebruiken zodat je ze kan inzetten om aan je behoeften te kunnen voldoen.  Onze behoeften worden niet altijd vervuld.  Maar als je veerkracht toeneemt, zul je wel beter in je behoeften kunnen voorzien wanneer je voor uitdagingen of beproevingen staat, met een groter welzijn tot gevolg.

 • Om je veerkracht te kunnen vergroten, kan je je hersenen  op een positieve manier sturen. Zoek naar positieve zaken, creëer ze, hou ze vast en veranker ze in je brein.
 • Voel de dankbaarheid en creëer het gevoel van succes.
 • Heb vertrouwen, in jezelf door voor jezelf te zorgen en in anderen door te voelen dat anderen om je geven.
 • Laat angst en woede niet de bovenhand krijgen maar  laat ze plaats maken voor het goede nieuws.  Laat je doordringen van het goede. Geloof dat het goede ook voor jou is weggelegd!  Jij verdient dat!

Bouwen aan een positief zelfbeeld:

 • Goed zijn voor jezelf = zelfmededogen.  Dat maakt een mens veerkrachtiger.  Het vermindert zelfkritiek en bouwt aan een gevoel van eigenwaarde.  Het helpt je bij je ambities en om succesvol te worden.  Zelfmededogen is niet gemakkelijk omdat sommigen zich al gemakkelijker afbreken dan dat ze liefdevol zijn voor zichzelf. 
 • Je richten op de positieve kanten van het leven helpt je tevens om veerkrachtiger te worden.  Kijk op een positieve manier naar veranderingen, stress, conflicten en problemen. Als je gemotiveerd met iets aan de slag wilt gaan, wordt het gemakkelijker als je je richt op datgene wat je er leuk aan vindt.

Hoe je dat doet, goed zijn voor jezelf, problemen, stress en conflicten positief benaderen leer je in de 2e  module.

 • Ga op zoek naar jezelf.
 • Verbeter je zelfvertrouwen.
 • Leer beter met je emoties omgaan.
 • Zie de mogelijkheden van problemen.
 • Ga op een positieve manier om met stress en veranderingen.
 • En vooral, blijf doorgaan en geef niet op.

Hoe kan je je eigen veerkracht verhogen?

Hoe van vatbaar voor mislukkingen naar bestand tegen mislukkingen en van lichtgeraakt naar onverstoorbaar en van angstig naar ‘awesome’.

 • Hou oneindig veel opties open.  Heb het vermogen om, als de deur is dichtgeslagen, toch nog een beetje licht te zien in de deuropening. 
 • Zie het als een stap.  De mislukking is slechts 1 trede.  Blijf erin geloven dat alles, na falen en mislukking, meestal wel terug op de rails komt. 
 • Vertel jezelf een ander verhaal.  Maak er een beter verhaal van!
 • Geef niet op en ga voor je dromen.

Manieren om terug te veren.

Om af te sluiten vind je nog heel wat tips die je kunnen helpen om positiever in het leven te staan.

Het maken van deze syllabus en deze videoreeksen heeft mij enorm geholpen en ik grijp er zelf naar toe als ik me wat minder voel of het niet zo verloopt zoals ik had verwacht.

Ik hoop dat ik je hiermee ook kan verder helpen.

Het zou me alleszins een waar genoegen zijn als dat zo is.

Naast de syllabus, de videoreeksen vind je ook nog een oefenbundel zodat je de oefeningen apart kunt maken.

Het concept is zo opgevat dat je alles op je eigen ritme kan volgen, wanneer het jou uitkomt, wanneer je er de tijd voor hebt en wanneer je er behoefte aan hebt.

Ik zou zeggen, ga ermee aan de slag en laat het je helpen zoals het mij geholpen heeft.

Veel plezier en succes ermee. 

En je mag me steeds laten weten hoe het jou geholpen heeft.

Graag zelfs!

Ilona Becks

ilona@i-matter.be

0476/527253

Shopping Cart