Corona geeft ons een stem, durf ernaar te kijken.

Heel wat groeperingen staan recht door corona.  Je hebt de jongeren, de studenten, de zorg, de bedrijven, de horeca, de ouderen, de niet-essentiële winkels, de leerkrachten, de politici, de virologen, de huisartsen, …  Bij de bevolking is er een afsplitsing, een hergroepering. Gelijkgestelden verenigen zich in groepen.  Iedere groep laat zich horen, dwingt af dat er naar hun geluisterd wordt.

Corona richt veel schade aan.  Dat zal je mij niet horen ontkennen.  Het neemt onze vrijheid weg, onze levens, ons sociaal contact, ons werk.  Het is verwoestend en een groot gevaar.  Nooit gezien!  Ik zie dat het veel slecht voortbrengt maar desondanks ook voor een aantal goede dingen zorgt. 

Ik ben het fenomeen al geruime tijd aan het observeren en dan bedoel ik niet medisch.  Nee, ik zie wat het doet met de mensen en wil dat in kaart brengen.  Als psycholoog is dit wat ik doe en ik ben geboeid door het gedrag van de mens.  Ik neem waar, stel vast en wil dit ook, en nu meer dan vroeger, delen met anderen.  Want dat is wat ik zie en waarneem.  Corona geeft ons een stem.  We staan op en geven aan dat wij ook behoeften hebben die we willen vervuld zien.  Zoveel groeperingen willen gehoord worden en grijpen, nu meer dan anders,  de kans om dit te doen.  Het is alsof corona hen daartoe de kracht geeft.  Of is het omdat de frustratie zo hoog is? 

Voor mij is dit ook een erg lastig jaar.  Ik ben nog niet zo lang gestart als zelfstandige en corona gooit ongelooflijk veel roet in het eten.  Er is veel onzekerheid, geen perspectief, weinig hoop.  Een financiële struggel, radeloosheid, angst voor de toekomst en het voortbestaan van mijn zelfstandige activiteit.  Maar ik heb geleerd om toch te proberen in alles het positieve te zien.  En nee, ik ben niet de eeuwige optimist en zou me eerder omschrijven als de realist.  Het is gewoon mijn manier om hoop te creëren, een lichtpuntje aan het einde van de tunnel.  Laat me je even meenemen naar dat positieve, dat die krachtige vijand corona genaamd, toch bewerkstelligt en laten we ervan leren.

  1. Corona dwingt je om naar jezelf te kijken.  Je gaat je als het ware terug uitvinden.  Door het isolement en werk dat wegvalt of anders moet worden ingevuld, zie ik dat mensen creatiever uit de hoek komen.  Restaurants die afhaalmaaltijden serveren of maaltijden bereiden voor de zorg of behoeftigen, winkels die meer en meer online gaan, zangers die via podcast hun product aanbieden, er worden meer en meer online communicatiekanalen gezocht, bedrijven die alles doen opdat hun personeel van thuis uit kan werken, we knutselen meer en bakken meer,…  In crisis- en stresssituaties komen we onszelf vaak tegen.  Het brengt onze ware aard naar boven.  Nu ook bij corona. Ofwel brengt het onze creatieve kant naar boven of toont het een kant waar we onszelf niet zo bewust van waren.  Net omdat het tevoren niet aan de orde was. Ik zie vaak in mijn begeleiding dat klanten hun sterke kanten minder kennen en al zeker weinig benutten.  In hun job werken ze vaak aan de verbetering van hun zwakke punten en zetten ze hun sterktes minder in.  Niet steeds omdat ze dit zelf verkiezen maar omdat het werk het niet toelaat.  Ze zitten in de verkeerde organisatie en in de verkeerde functie die niet compatibel is met wie ze zijn als persoon noch met hun competenties en capaciteiten.  Door toedoen van corona zie ik dat mensen wel meer hun eigen durven tonen en bewuster omgaan met wie ze zijn en zich meer dan ooit afvragen wat ze nu werkelijk willen.  En dit vind ik een zeer goede zaak.  Het gaat hier niet om egoïstisch zijn.  Nee, zichzelf kunnen zijn is je sterktes inzetten zodat jij je beter voelt en je ook nuttig kan maken door anderen te helpen.
  2. Corona verbindt, raar maar waar.  Nog nooit in de geschiedenis maken we dit op zo’n grote schaal mee.  Wereldwijd!  Ieder land op de wereld wordt erdoor getroffen, op welke manier dan ook.  Het treft ieder van ons, blank of zwart, arm of rijk, groot en klein.  Het is een gezamenlijke vijand.  Het geeft ons iets gemeenschappelijk.  Wij allemaal worden erdoor getroffen en we begrijpen elkaar daardoor beter.  Het is niet een ver van mijn bed show.  Als anderen getuigen zijn er velen die weten wat ze bedoelen.  Het is lastig dat we in een isolement geduwd worden maar tegelijkertijd zorgt het voor begrip.  Begrip voor de situatie van anderen.  Een oudere die eenzaam is, een zieke die geen bezoek mag ontvangen, een student die zich mis begrepen voelt, een leerkracht die het moeilijker vindt om meerdere rollen te vervullen en niet alleen moet lesgeven op een andere manier maar ook steun dient te geven aan de leerlingen, een zorgende die overstelpt wordt door werk en door het bos de bomen niet meer ziet en vooral geconfronteerd wordt met alleen maar miserie, verdriet en pijn, bedrijven en winkels die het financieel zwaar hebben en niet weten of ze nog kunnen blijven voortbestaan, mensen die angstig zijn en niet meer durven buiten komen,…  Ieder van ons heeft het zwaar.  En nu durven we er precies meer vooruit komen.  Het dwingt begrip af en het verbindt.  Het zet solidariteit in gang.  En ook al zijn we vaak veel bezig met onszelf.  Door de stem van anderen te horen zie je hun moeilijkheden vanuit een andere invalshoek en moet je zelfs concluderen dat je het zo nog niet had bekeken.  Het helpt ons om de anderen beter te begrijpen en geeft ons een gevoel van verbondenheid.  We hebben het allemaal moeilijk, ieder op zijn eigen manier en we moeten er allemaal door, groot of klein, blank of zwart, arm of rijk.
  3. Blaim it on corona.  Hoe je het ook draait of keert, corona komt ons soms goed uit.  Als je met iemand niet wilt afspreken, kan je corona gebruiken als excuus.  Als je niet naar school of het werk wilt, kan je je gemakkelijk verschuilen achter ziektesymptomen om niet te moeten gaan.  Als je geconfronteerd wordt met moeilijkheden, zaken die niet lopen zoals gepland of je wilt, kan je de schuld steken op corona.  “Ja, ik kan er niets aan doen, dat is door corona!”  We gaan opgelucht zijn als corona ons leven niet meer zo domineert maar corona als uitvlucht gebruiken zit er dan niet meer in.  Dan kunnen we er ons niet meer achter verschuilen en corona als zondebok gebruiken.  Dan ligt het terug bij ons en moeten we onszelf gaan verantwoorden waarom we iemand niet willen zien of waarom ons bepaalde zaken niet lukken.
  4. Door corona worden ineens bepaalde zaken wel mogelijk.  Neem nu telewerken.  Tevoren was dit een lastige materie.  Er was weinig vertrouwen in het personeel.  Nu kan het niet anders en het werkt.  Ja het zorgt voor minder sociaal contact maar we vinden dan wel andere manieren van communiceren.  Het draait.  Mensen kunnen zo wel functioneren.  Sommigen verkiezen deze manier van werken, anderen zien er minder de voordelen van.  Je wordt gedwongen om bewuster met je werk om te gaan.  Het geeft een beter inzicht in wat je wel wilt en wat niet meer.  Het stelt dingen meer in vraag.  Hoe kan ik als leidinggevende beter met mijn team werken, hoe werk ik het best in team, hoe functioneer ik het best in mijn bedrijf en in de uitoefening van mijn job.  Bovendien zorgt het telewerken voor minder files en creëert het een beter milieu.  En we kunnen toch voortwerken, weliswaar van thuis uit.

Je ziet corona zorgt ook voor een positieve noot.  Iedereen zal opgelucht zijn als het monster verdreven is.  Maar het haalt iets in ons naar boven en maakt ons strijdlustig.  Het geeft ons een stem.  En dat geldt ook voor mij.  Ik laat mijn stem horen en doe wat ik altijd doe, anderen verder helpen.  Helpen met hun eigen te ontdekken en daar iets mee te doen door hun sterktes, hun talenten te benutten, een belangrijke bijdrage te leveren, zich nuttig te maken en anderen en zichzelf te helpen om gelukkig te zijn.

Ook ik geef anderen een stem.  Daarom herken ik het misschien sneller in deze bizarre periode.

Zoals anderen hun stem willen laten horen en hun behoeften delen zo laat ik me ook horen en wil ik op mijn manier anderen helpen. 

Als je vast zit en niet weet welke (loopbaan)keuzes je het beste maakt.  Als je wilt weten wie je bent en wat je kan en vooral wat je ermee kan doen, laat me je helpen.

Ik haal het beste in jezelf naar boven en toon je de weg die je kan bewandelen om hiermee aan de slag te gaan.

Je kan me bereiken via

Ilona@i-matter.be

0476/527253

Steeds tot je dienst.

Shopping Cart