Uiteindelijk komt alles goed.

Moeilijk te geloven als je in ‘the shit’ zit!  Als de zoveelste tegenslag je pad trotseert. Heel veel mensen krijgen er momenteel mee te maken.  Onzekere toekomst, ga ik deze periode wel aankunnen, wel kunnen overbruggen?  Kan dit nog wel goed aflopen?

Ik weet heel goed hoe dit allemaal moet voelen want ik heb er ook mee te maken.  Het lijkt alsof de moeilijke situatie voor altijd zal blijven duren.  Alsof alles al om zeep is en niet meer te redden valt.

Ik heb zelf al heel wat tegenslagen en stormen moeten trotseren.  Een ontslag, een miskraam, kanker,… en nu onzekere werksituatie omwille van corona. En ja ik zeg ‘moeten’ omdat ik geen keuze had.  De 1e mislukking of tegenslag is de moeilijkste.  Maar als je er al velen hebt gehad kan je terug kijken en zien dat alles uiteindelijk wel goed komt.

Die teleurstellingen, tegenslagen, verdriet openen nieuwe deuren en maken plaats voor nieuwe avonturen.  En nee, het negatieve hoeft zich niet verder te zetten.  Ik weet als geen ander dat de moed in je schoenen kan zinken, telkens weer een nieuwe tegenslag aan je deur klopt.  Maar je leert er op den duur anders naar te kijken.  Je schakelt je knop sneller om en gaat sneller door.  Je moet wel!  En ik heb geleerd om het recht op positieve dingen op te eisen. 

Gemakkelijker gezegd dan gedaan!!  Ja, heel begrijpelijke reactie.  Ik betrap me er ook telkens op.  Maar ik vind steeds manieren om hiermee om te gaan en me niet bij dat negatieve neer te leggen.  Ik pas dat toe op mijn eigen en leer dat ook aan de mensen die ik begeleid.  En het werkt! Mensen komen bij mij terneergeslagen en geloven niet meer in een goede afloop.  Na afloop van de begeleiding vertrekken mensen met opgeheven hoofd, vol moed om een mooie toekomst tegemoet te gaan.

Wat is mijn geheim: goed voor jezelf zorgen, niet te hard zijn voor jezelf en de regisseur worden van je eigen verhaal.

Hoe begin je hier nu aan?

 • Eerst en vooral maak je verhaal niet eindig maar voeg er een beletselteken aan toe …  Dit negatief verhaal, deze tegenslag, deze moeilijkheid stopt hier niet.  Nee je plaats deze 3 puntjes omdat het een ander gevolg krijgt.  Laat het zorgen voor mooiere momenten, belevenissen, gebeurtenissen.  Dit ervaar je pas als je kan terugblikken op die tegenslag of die beproeving.  Ik ervaarde mijn miskraam op het moment als iets definitief, alsof ik geen kinderen meer kon krijgen.  Het greep me feller aan dan dat ik dacht.  Toch kreeg ik daarna nog 2 kinderen.  Ik weet dat dit niet geldt voor iedereen.  Maar neem van mij aan iedere tegenslag en beproeving kan leiden toch tot iets beters al is het een ander bewustzijn, andere keuzes.  Uiteindelijk zoeken we toch naar datgene wat goed voor ons is.  Iedere crisis schudt ons door elkaar maar we vinden ons terug uit.  Het zorgt soms voor een extra duwtje in de rug.

Daarom maak er geen eindig verhaal van maar richt je tot een beter en positiever doel. Jij verdient beter en dit mag je geloven!

 • Voeg ‘NOG’ toe.  We zijn snel geneigd om onszelf af te breken en de schuld van tegenslagen en moeilijkheden bij ons te leggen.  Ik heb een slecht examen gedaan dus ik kan het niet.  Ik krijg een ontslag dus ik ben geen goede werknemer.  Ik bereik mijn doel niet dus geef ik het maar beter op want het lukt toch niet.  We blijven soms hangen in dat negatieve en geraken er niet uit.  Het geeft een gevoel dat we enkel dat negatieve mogen ervaren.  We krijgen als het ware schrik voor het positieve.  Nu voeg eens het woordje NOG toe en je krijgt een heel andere situatie.  Ik ben niet goed vervangen door ‘ik ben nog niet goed’.  Ik bereik mijn doel nooit vervangen door ‘ik ben er nog niet’.  Ik kan niets door ‘ik kan nog niks anders’.  De toekomst is uitzichtloos vervangen door ‘ik ben er nog niet uit wat ik ga doen’.  Uit het woordje ‘nog’ kunnen we kracht putten.  Het geeft ons de gedachte dat we wel iets kunnen en het gevoel dat de situatie niet hopeloos is maar kan omgebogen worden naar iets positiefs.
 • Schrijf je eigen verhaal en wordt de regisseur ervan.  Laat je verhaal niet invullen of bepalen door anderen.  Maak er een beter verhaal van .  As we het gevoel hebben te falen lijkt het alsof anderen ons ook veroordelen.  Alsof iedereen ons falen heeft gezien.  Kleine tegenvallers zien we al snel als een deel van een of ander groot complot dat ons leven zal overhoop gooien.  Het enige wat we het best doen is er een ander verhaal van maken.  Ons verhaal door een andere bril zien, vanuit een andere invalshoek.  Een ontslag maakte ik meerdere malen mee.  Telkens kwam ik in een herstructurering terecht.  En dat is balen als het zich weer voordoet.  Het zorgde ervoor dat ik juist wel voor mijn eigen zaak ging en dat ik mijn talenten en  capaciteiten gebruikte om anderen beter te kunnen helpen.  Ik had me er ook kunnen bij neerleggen en denken dat ik niet beter verdiende.  Maar ik bekeek het op een andere manier.  Dit kon maar achteraf.  Op het moment zelf lukte me dat niet zo goed.  Het zette me aan tot doemdenken: waarom overkomt mij dat nu, nu moet ik weer van nul af aan beginnen, ga ik mijn rekeningen nog kunnen betalen en mijn lening want ik had pas een nieuw huis gekocht,… Allerlei kwellende gedachten passeerden de revue.  Het doet je slecht voelen en je wilt wegkruipen in een hoekje en er niet meer uit komen.  Maar het gaf me in tegenstelling tot wat ik dacht, nieuwe kansen.  Ik deed meer ervaring op en leerde ook meer.  En het belangrijkste ik ontdekte wat ik nu werkelijk zocht en wat ik wou halen uit mijn job.

Zelfs nu in deze onzekere tijden ten gevolge van corona kan je een ander verhaal schrijven.  Je zaak tijdelijk moeten sluiten hoeft niet het einde te betekenen.  Het is zwaar, heel zwaar en de situatie zorgt voor heel wat kopzorgen en slapeloze nachten.  Of we kunnen de situatie omarmen en zien dat dit slechts tijdelijk is en de financiële ondersteuning met beide armen ontvangen ook al dekt dit niet volledig de lading.  Van sommige zaakvoerders hoorde ik tijdens de 1e lockdown dat ze genoten van de kalmte en de rust en niet zo moesten jagen.  Ze konden nu tijd nemen voor het gezin en andere zaken waar ze anders niet toe kwamen.  Deze crisis brengt je tot nieuwe ideeën.  Je vindt jezelf terug uit en zoekt naar andere manieren van werken zoals online werken of een andere invulling geven aan je product of dienst.  Geef de moed niet op en zet het om in een beter verhaal.  Het stopt hier niet!  

 • Wat er uiteindelijk toe doet is je eigen geluk.  En wat is belangrijk, wat doet ertoe?  Een Britse studie onderzocht bij mensen die terminaal waren over welke dingen ze het meeste spijt hadden.  Uit dit onderzoek bleek dat de meest voorkomende bronnen van spijt de volgende waren:
  • Zichzelf niet kunnen zijn en doen wat anderen van hun verwachtten.
  • Veel te hard gewerkt.
  • Niet de moed gehad om hun gevoelens te uiten.
  • Geen contact gehouden met hun vrienden.
  • Zichzelf te weinig geluk gegund. 

Dat zijn blijkbaar de dingen die er toe doen.

 • Wees dankbaar!  Ga eens na welke positieve dingen er in je leven zijn.  Het moeten geen grootste dingen zijn.  Vaak zijn het de kleine alledaagse dingen die je dankbaar kunnen laten voelen.  Zelfs als zijn de tegenslagen van zo’n omvang en niets te vergelijken met de kleine dingen die er gebeuren, toch kunnen ze je helpen om beter met deze tegenslagen om te gaan.  Ze geven je juist het gevoel dat niet alleen slechte zaken je mogen overkomen.  Als je veel tegenslagen meemaakt krijg je soms wel die indruk.  Die kleine alledaagse dingen maken het verschil en laten je zien dat je ook goede dingen verdient.  Soms zijn de kleine dingen iets wat we niet meer opmerken. We gaan er snel aan voorbij omdat de grote tegenslagen ons leven volledig absorberen.  Sta er eens bewust bij stil.  Een begroeting of een glimlach van iemand, een lief woordje van je partner of je kind, vogels die fluiten, een zonnestraal, iets wat je meezit zoals een goede parkeerplaats vinden, een compliment wat je krijgt van iemand,…  Jij verdient het wel!  Zoek die positieve vibes die je genoeg energie geven, die je leren te relativeren, die je hoop en moed geven en koester ze.  Schrijf ze misschien eens op.   Het kan je misschien verbazen hoeveel positieve dingen er zijn in je leven. 

Pas al deze tips eens toe en zie wat het doet met je?  Wat je ook doet, onthoudt dat je deze tegenslag ook aan kan en dat het je niet klein hoeft te krijgen.  Dat ben je jezelf verschuldigd.  Je hebt een bijdrage te leveren en je betekent iets door te zijn wie je bent. 

Wees mild voor jezelf!

Gun je dat geluk!

Je mag me steeds laten weten wat je ervaringen zijn.  En als je hulp nodig hebt kan je mij steeds contacteren:

ilona@i-matter.be

0476/527253

Shopping Cart