Complimenten, geschenkjes voor je mentaal welbevinden

Een compliment geven, zo simpel maar in de praktijk toch zo moeilijk.  Tegen anderen zeggen wat ze goed doen is blijkbaar niet zo gemakkelijk.  Kritisch zijn, anderen wijzen op fouten of gebreken daarentegen is iets waar mensen sneller toe geneigd zijn.  Waarom krijgen we complimenten moeilijker over onze lippen?

Complimenten geven is een uiting van respect en waardering naar anderen.  Zowel op de werkvloer als in de privésfeer leidt dit tot iets positiefs.

 • Bij het opvoeden is het geven van complimenten erg belangrijk omdat het bij de kinderen bijdraagt tot het ontwikkelen van een positief zelfbeeld.
 • Bij menselijk contact bevorderen complimenten de sociale interactie.
 • Ook in professionele context is het geven van complimenten essentieel.  Als loopbaancoach krijg ik veel te maken met mensen die in hun job waardering en appreciatie missen.  Heel vaak spannen mensen zich enorm in om hun werk goed te doen.  Deze inspanningen worden meestal als vanzelfsprekend gezien.  Wat mensen wel gemakkelijk horen is datgene wat ze niet goed doen, de fouten, als er iets verkeerd loopt.  Maar zelden krijgen ze te horen wat ze goed doen of een dankjewel voor de inzet en het goede werk wat ze leverde.  Nochtans merk ik als loopbaancoach de positieve gevolgen van aanmoediging en mensen aanspreken op hun sterktes, hun talenten, hun capaciteiten.  Ik laat hen zien hoe ze deze beste versie van zichzelf kunnen inzetten.  En de resultaten zijn duidelijk merkbaar. Na afloop van de begeleiding zie ik mensen terug openbloeien, hoop krijgen en de moed om eindelijk voor henzelf te gaan. 

Dus mensen waardering geven en hen daarbij terug laten geloven in zichzelf, hen het gevoel geven dat ze iets betekenen en dat ze een meerwaarde kunnen bieden,  doet wonderen.  De ene persoon is hier al gevoeliger voor dan de andere en heeft meer bevestiging nodig om zich erkend te voelen, zeker als je wat onzekerder bent over je eigen.  Maar iedereen, zowel in de privé-sfeer als op de werkvloer,  wil graag horen dat wat ze doen zinvol is.

Laat ik even de voordelen op een rijtje zetten wat het geven van complimenten met zich mee brengt:

Voordelen van complimenten geven (= sociale beloning)

 • Meerdere onderzoeken tonen aan dat mensen harder gaan werken als ze het gevoel hebben gewaardeerd te worden.  Waardering geeft energie en zorgt voor meer inspanning en dus meer resultaat.
 • De Amerikaanse psycholoog Skinner ontdekte al vroeg dat als men gedrag beloont, dat dit gedrag dan herhaald zal worden. Appreciatie voor je werk en inzet moedigt gewenst gedrag aan.  Ze halen het beste in je naar boven wat men dan vaker zal laten zien en zelfs verder zal ontwikkelen.
 • Het geeft mensen een positieve gemoedstoestand en draagt dus bij tot de geluksfactor bij mensen.
 • Het leidt tot meer werkplezier wat op zijn beurt zorgt voor betere prestaties en minder arbeidsverzuim.
 • Het geeft je een boost en verbetert of verhoogt je zelfvertrouwen.  Als de focus ligt op je sterktes en je talenten zal je sneller geneigd zijn om deze in te zetten en voorkomt men fouten.  Want als men het gevoel heeft tekort te schieten, kan men meer druk en stress ervaren waardoor men juist meer fouten gaat maken.
 • Het zet aan tot een fysieke verandering in je lichaam wat je dan weer een gevoel geeft van psychisch welbevinden.  Complimenten krijgen verhoogt nl. de aanmaak van dopamine in de hersenen.   Het goed gevoel ontstaat omdat zo bepaalde beloningsgebieden in de hersenen geactiveerd worden. De aanmaak van oxytocine, het knuffelhormoon, wordt tevens gestimuleerd als men een compliment krijgt.
 • Complimenten versterken je eigenwaarde, en hebben tevens een gunstige invloed op je relaties met anderen.  Het bevordert de werksfeer met een aangename samenwerking en collegialiteit.

Als complimenten geven zoveel oplevert, waarom geven mensen dit dan zo weinig?

Mogelijke verklaringen zijn:

 • In een vorige blog gaf ik al aan dat uit onderzoek blijkt dat we biologisch geprogrammeerd zijn om ons te focussen op het negatieve.    Heel die negatief getinte informatie verwerken we ook beter dan positieve.  Hetgeen we goed kunnen, wordt geminimaliseerd . 
 • Of heeft men schrik dat als men anderen complimenten geeft dat deze dan minder moeite gaan doen of het laten hangen?
 • Zorgt een compliment geven voor een onbehaaglijk gevoel omdat je je dan kwetsbaarder opstelt?
 • Het heeft ook te maken met het feit dat we ons zelf niet steeds goed in ons vel voelen en eerder gefocust zijn op onze eigen problemen.  Hierdoor hebben we het verleerd om ons hart open te stellen.
 • We zijn het ook niet gewoon!

Nu als men complimenten geeft doe je dit best goed.  Waarop dien je te letten?

Hoe complimenten geven?

Hier een paar tips:

 • Als je een compliment geeft, meen het dan.  Wees oprecht!  Ontkracht het niet door er een ‘ja maar’ achter te zetten.
 • Leg de nadruk op de inzet en niet op het eindresultaat, anders zorgt dit voor extra druk: ‘je hebt hard gewerkt’ of ‘dat heb je goed gedaan’.
 • Kies het juiste moment.  Complimenten hebben ruimte nodig om te landen. Zeg het op een moment waar er tijd is om het te geven en te ontvangen.  Doe het niet vluchtig, tussendoor of op een druk moment.
 • Breng je compliment niet als een vraag: ‘Heb jij dit allemaal gedaan?’ maar beter ‘Bedankt voor je inzet’.
 • Complimenteer op een opvallende manier voor een bijzondere prestatie.  Maak het compliment persoonlijk door het doen op een manier dat bij die persoon past.

Het is één ding om complimenten te geven op een juiste manier.  Vaak moet men ook leren om complimenten in ontvangst te nemen.  Hoe reageert men het beste op complimenten:

 • Gewoon door dankjewel te zeggen.
 • Ga je niet verantwoorden of minimaliseer het compliment niet: ‘Ja maar, zo goed is dat niet’ of ‘Iedereen kan dit’ of ‘Zo bijzonder is dat niet’,…

In mijn begeleidingen leer ik mensen beter om te gaan met complimenten maar ook om hun focus te verleggen van hun verbeterpunten naar hun sterktes.  Complimenten krijgen, zorgt voor een zalig en gelukkig gevoel en geeft je vleugels waardoor je precies alles aankunt.  En laten we hierbij vooral niet vergeten om af en toe ook eens een compliment aan onszelf te geven.  Geef jezelf een pluim, wees fier en trots op jezelf als je weer eens het beste van jezelf hebt gegeven.  Geloof in jezelf en in je eigen kunnen en zie het compliment van anderen als een erkenning daarvan.

Ik zou zeggen ga ermee aan de slag en maak zeker gebruik van mijn tips om je hierbij te helpen.  Omdat ik het geven van complimenten wil aanmoedigen heb ik zelf complimentenkaarten gecreëerd.  Ze kunnen mensen helpen om gemakkelijker complimenten te geven.  Als je het moeilijk vindt om een compliment uit te spreken, kan het helpen om een kaartje af te geven aan de persoon.  Het is toch een persoonlijk gebaar omdat je de betreffende persoon op een speciale manier bedankt.  En het kaartje is een blijvende reminder aan dat bijzonder moment waarop je het mocht ontvangen.  Het blijft hangen en het nodigt uit tot meer van dat gewenst gedrag.

Als je interesse hebt in deze complimentenkaarten, kan je het contactformulier op mijn website invullen of stuur mij een e-mail en dan neem ik contact met je op.

Een doosje met 20 complimentenkaarten kost 25 euro.

Ilona Becks

0476/527253

ilona@i-matter.be

www.i-matter.be

Shopping Cart