Uit je comfortzone komen zorgt niet voor optimaal functioneren

sterktes

In deze bizarre tijden ten gevolge van de corona-crisis kan je gemakkelijk in je comfortzone blijven.  Uit je comfortzone komen dwingt je om te vertrekken van je zwakke kant.  Je moet verbeteren wat je niet goed kan.  Uit mijn ervaring als psycholoog en loopbaancoach weet ik dat dit niet werkt.  Uit onderzoek is trouwens gebleken dat als de focus ligt op je sterke kanten dit een motiverend effect heeft.  Je krijgt hierdoor een gevoel van competent zijn waardoor je bereid bent meer energie in je werk te steken wat zorgt voor een optimaal functioneren.  Je doet hierdoor dingen die je zelf wilt doen en bereiken waardoor je meer voldoening haalt uit het werk dat je verricht.

Hoe vaak horen we niet dat we uit onze comfortzone moeten komen.  Moet dit dan?  We worden dan verondersteld iets te doen waar we ons niet comfortabel mee voelen.  En waarom?  Om beter te zijn in onze job?  Om mee te zijn met de nieuwste trends?  Om aan de verwachtingen van anderen te voldoen.  Om succesvol te zijn?  Succesvol zijn!  Voor mij is dat het beste van jezelf geven.  In mijn begeleidingen als coach en psycholoog zie ik juist dat mensen openbloeien en stappen ondernemen om terug succesvol te zijn als ze zichzelf terug ontdekken en vertrekken van hun sterktes.  En niet door uit hun comfortzone te stappen of zichzelf te veranderen.   Successen bereik je door je beste kant te tonen.  We moeten ons als persoon niet veranderen.

Mensen worden vaak gedwongen om te veranderen.  Ze moeten socialer zijn want introvert zijn mag niet.  We moeten commerciëler zijn of flexibel.  We moeten mee met de digitalisering.  Als we niet aan deze norm voldoen kunnen we niet mee met de maatschappij en vallen we uit de boot.  En daar wringt bij mij het schoentje.  Als je niet sociaal bent en niet graag vertoeft in gezelschap omdat je er je niet goed bij voelt is dat niet zo erg.  Het is wel zo dat je weinig situaties vindt waar je alleen bent, handelt of werkt.  En dan zorgt introvert of verlegen zijn voor een probleem.  Maar je kan ook situaties opzoeken die niet teveel beroep doen op je sociale vaardigheden.  Een job doen die veel zelfstandigheid vereist bijvoorbeeld.

WIJ MOETEN NIETS!!  Waarom doen we het uiteindelijk? Ik wil hier even bij stilstaan.

  • Wij willen gelukkig zijn en dat geluk meten we toch wel aan de successen die we bereiken.  Volgens velen bereiken we pas resultaten als we geslaagd zijn in datgene wat we niet goed kunnen en niet door onze sterktes in te zetten.  We zijn meer bezig met onze zwaktes te verbeteren.
  • We willen dat anderen tevreden zijn over ons. Dat is heel belangrijk!  De goedkeuring van anderen.  Dit zie je bij heel veel mensen ongeacht welke job ze uitvoeren of welke titel ze hebben.  We willen vaak horen dat anderen, collega’s, medewerkers, baas, werkgever tevreden zijn over ons.
  • Om mee te zijn en niet uit de boot te vallen. Als je een job wilt moet je beschikken over heel wat competenties.  Niet alle competenties hebben we maar we willen toch graag die job.  Dus passen we ons aan en gaan dan een opleiding volgen in datgene wat we niet zo goed kunnen.
  • Om te groeien en onszelf te verbeteren. We willen goed zijn in onze job.  We worden vaak vergeleken met anderen.  Je doet je werk goed maar je collega doet het beter. Misschien moeten we een tandje bijsteken.  Het is beter als we onszelf overtreffen.

Conclusie we voldoen graag aan de verwachtingen van anderen.  We evalueren onszelf door de ogen van anderen.  Als anderen tevreden zijn over ons of ons complimenten geven geloven we zelf pas dat we iets goed doen of kunnen.  Als mensen bij mij in begeleiding komen is dat vaak omdat ze moe zijn en het gevoel hebben dat anderen niet meer tevreden zijn over hun, dat ze niets kunnen.  Ze twijfelen ongelooflijk aan zichzelf.  Ofwel ligt de focus op hun zwakke punten doordat ze dingen doen die ze niet goed kunnen maar moeten doen conform de verwachtingen van de werkgever.  Ofwel kunnen mensen het niet meer opbrengen te voldoen aan de verwachtingen van anderen omdat het nooit goed is.  Ze geven veel maar zien op termijn dat er voor hen niet altijd iets verhoudingsgewijs tegenover staat.

Ik leer mensen terug zichzelf te zien door hun eigen bril.  Ik help hen te zoeken naar de beste versie van zichzelf door hun sterktes, hun competenties en hun talenten in kaart te brengen.  Doe iets waar je goed in bent en niet omdat anderen dit verwachten van jou, juist omdat het hun goed uitkomt.  Ik zie vaak in mijn begeleidingen dat mensen zich zo hebben aangepast aan de verwachtingen van anderen dat ze niet meer weten wie ze zelf zijn noch wat ze kunnen of zelf willen.  Constant uit je comfortzone moeten komen is iets wat bepaald en ingevuld wordt door anderen.  Maar ik zie dat, als mensen hun sterktes leren kennen en optimaal benutten, ze juist meer durven, groeien in hun zelfvertrouwen en precies de wereld aan kunnen.

Mijn aanpak is anders en dit is omdat ik zie dat dit werkt.  Ik zie dat bij mezelf.  Jaren heb ik mij in de uitvoering van mijn job aangepast aan de verwachtingen van het werk en me erg flexibel opgesteld.  Ik bleef daardoor altijd met een onbevredigd gevoel achter.  Ik kon mijn ei niet kwijt en mijn job niet zelf invullen conform aan datgene wat volgens mij het beste was.  Ik wou mijn sterktes gebruiken en datgene doen waar ik goed in ben.  Daarom ben ik zelfstandig HR-coach en loopbaancoach geworden.  Het liet me toe om mensen te begeleiden op een manier dat werkt voor mij.  En het werkt! Want mensen vinden zichzelf, krijgen terug perspectief en zetten de eerste stappen richting succes en geluk.

Ik heb al veel geschreven over ‘jezelf zijn’, ‘authentiek zijn’, hoe je dat doet en wat er de voordelen van zijn.  Tips hieromtrent vind je in mijn vorige blogs.  Ik wil je wel meegeven wat je kan doen om zelf te kunnen bepalen wat jij belangrijk vindt en hiervoor te gaan i.p.v. stappen te ondernemen omdat anderen dit van je verwachten.

  • Ga voor deze job die je gelukkig maakt.  Als ik hoor of lees dat werkzoekenden moeten reageren op knelpuntberoepen en zich maar moeten omscholen, dan gaan mijn haren recht omhoog. Als je wilt werken is er altijd werk!  Ja, maar er is niemand mee gebaat als je een job doet die je minder ligt en gewoon doet omdat er nu eenmaal meer aanbod in is.  Dus ga voor die job die je toelaat om je beste versie van jezelf te zijn.
  • Durf je sterktes te zien. Ga niet verder op hoe anderen je zien.  Baseer je je op je eigen successen, zie je eigen resultaten en ga na hoe je deze bereikt hebt. Zie wat er is a.d.h.v. datgene wat je realiseerde.  Gebruik het en toon het.  Dit komt jezelf en de anderen ook ten goede.
  • Je hebt de keuze. Je mag kiezen en de beste keuze voor jezelf is niet uit je comfortzone te komen maar het beste uit jezelf naar boven halen.  Soms is dit niet steeds zichtbaar omdat het door omstandigheden verdoken is.  Het is misschien verstopt maar zo aanwezig.  Het moet gewoon terug naar de oppervlakte worden gehaald.  Je deed het in het verleden dus gaat het je nu ook terug lukken.

Velen denken dat als ze zichzelf zijn dat dit egoïstisch is.  Maar als dit goede eigenschappen zijn die je inzet kan je hier geen kwaad mee doen.  Jij voelt je daardoor beter, de anderen genieten tevens van de positieve resultaten en iedereen is tevreden.

Dus heb je niets te verliezen! Gewoon doen!

Ik kan je hiermee helpen als je dat wenst.  Ik ondersteun je bij het maken van de juiste loopbaankeuzes en – beslissingen en begeleid je op weg naar succes en geluk.  Bovendien kan je beroep doen op loopbaancheques waar je slechts 40 euro betaalt voor 4u begeleiding.

Voor meer informatie kan je terecht op ilona@i-matter.be gsm-nr. 0476/527253

Shopping Cart